Az egyik képen a reggeli torna van, így kezdődik a nap. Pl. fekvőtámasz (3 x 5) – hihetetlen erőfeszítés, néha megkönnyezem az örömtől, hogy már sikerül, a büszkeségtől, hogy milyen akaratereje van, és azért, mert a szívem szakad meg, amikor nézem…
Új feladat logopédián a csettintés napi gyakorlása, 2-3 próba után sikerülni szokott, ez segít a nyelv edzésében. Szavakat olvasnak, közöttük már olyanok is vannak, amelyeknek nincs konkrét jelentése, ez sokkal nehezebb, keresnie kell a hangzást! Mária szerint múlt héten Csaba Lacival nagyon laza volt, könnyedébben beszélt! Elmeséltem, Laci mennyit foglalkozott – foglalkozik vele, masszírozza, beszélteti és mindig nevetve, hogy ne maradjon görcs Péterben, ha nem tud valamit vagy hibázik! Enikő visszajött a szabiról, és Péter egymásután 4 x úszta át megállás nélkül az OORI medencéjét, összesen kétszer az óra alatt. A héten elkezdte használni a lépéssegítőt, ez egy speciális stimulátor, amelyik segít a peroneusz (lábfej)  mozgásának aktivizálásában. A héten Gelányi Laci beállítgatta, finomította a működését, kíváncsian várjuk az eredményt. A héten hangzott el először a Peti szájából, hogy ő is úgy érzi, megugrott a beszéde. Péntek reggel elkezdett a TV-ben angol nyelvleckét nézni. Hétvégén ismét együtt volt a Csaba család, Pesten járt Csaba nagyapa.
Pénteken itt volt Zaránd, végre alkalmunk nyílt beszélgetni Peti visszatéréséről a Kiteline-ba. Megegyeztünk abban, hogy Zaránd – a meetingről való visszaérkezése után – megkeresi az ügyvédjüket, és Péter visszakerül a cégvezetésbe, ezután két ügyvezetője lesz a Kiteline-nak. Nagyon fontos lépés a gyógyulásában, hogy vissza akar térni a korábbi munkájához is, érzi magában az erőt ehhez, ösztönzik a feladatok, az újabb kihívás. Megbeszéltük ezért, hogy ezután rendszeres időközönként, egy meghatározott napon Zaránd leül Péterrel, tájékoztatja, hogyan állnak, mik a tervek, bevonja a döntésekbe és meghallgatja, megfontolja Péter elképzeléseit is. Ez plusz feladat tőle, de a tisztesség, a barátság, a gentleman megállapodás, ami szerint mindig is működtek, ahogyan a céget hosszú évek alatt felépítették, ezt kívánja. Örültünk, hogy Péter kérte, a jövőben már ne legyenek a levelei Zarándra is irányítva, mert már rendszeresen nézi a mailjeit.

Reggeli torna Tesók Ebédre várva

Úgy tapasztaltuk, hogy Péternek végre sikerült a nagy kikapcsolódás, péntektől hétfő estig Balatonon voltak Dórival. Agniéknál laktak, így legalább Boriszkával is tudott egy kis időt tölteni. Fürdött, és evezőket is fogott a kezébe! Pihent napközben, de összességében sokkal kevesebbet, mint otthon. Jól bírta a megterheléseket, nem panaszkodott, sőt! Feltöltődött, és azt gondoljuk, nagyon jót tett neki, hogy kicsit sikerült bekapcsolódnia – visszazökkennie a Surfbeach életébe. 
Zarándra hárul minden munka már nagyon hosszú ideje (köszönet érte!), de elérkezett az idő arra, hogy Péter kicsit visszatérjen az „életbe”, a munkájához. Ehhez Zarinak kell plusz időt találnia arra, hogy a jövőben rendszeresen beszámoljon Péternek, hogyan haladnak, mi történt, mit végzett el, milyen gondjai – örömei vannak. Péter ezt nagyon várja! Reméljük, fog tudni időt szakítani erre is. Ez plusz feladat Zarándnak, de nagyon fontos lenne, hogy Péter lássa és érezze, hogy van hová visszatérnie.
Kedden Csűri Mária (a logopédus) is kérdezte Pétert, hogy sikerült a nyitóbuli, hogyan vett részt a társasági életben, beszélgetett-e vagy csak hallgatott, meg mert-e szólalni társaságban? A hétvégén előkerültek régi Sportpiac lapok (2003-ból), amelyekben Péter is megjelent, pl. írt Ománról, Klicsko látogatásáról a Surfbeach-en. Elvittem néhányat a logopédiára, ezekről is kellett beszélnie. Jót mulatott néhány képen, csatolok kettőt. Tegnap itt volt Bánlaki Tamás, ma délután Bálint Peti jött megjavítani a számítógépeket, este a Nemzetibe ment Minyonnal, Jolánnal és Kingával. Annyira jó, hogy ilyen hűséges barátai vagytok! Köszönjük!

Oman, 2003. Zaranddal a levegőben

A nyitónap jól sikerült, sütött a nap, fújt a szél, csak nagyon rövid ideig esett sokan eljöttek, Péter nagyon jól érezte magát. És nekünk is jó volt látni, milyen sokan szeretik Petit, mennyien örültek, hogy viszontlátják. Reméljük a vasárnap is jó lesz, mi már otthonról szurkolunk. Újabb képek majd a többiektől, Dóri sokat fotózott tegnap. A beszámolókat, tapasztalatokat  az ott lévők, a résztvevők  tudják megírni, várjuk a Ti észrevételeiteket!

Szeker Dani emléktábláját írja alá Peter

A parton 05 22 Csendélet a parton 05 22 Barátokkal2 05 22Barátokkal 05 22 Csaba familia, Dankó Tibi 05 22 Péter és Gabó 05 22

Rövid hét volt, ami érdekesen alakult. A továbbképzések miatt kevesebb foglalkozás volt, sőt tegnap a Gábor tartotta az OORI-ban úszást. Nagyon elégedett volt, mert Péter egyre többet teljesít, egymás után, folyamatosan háromszor úszta át a medenecét (ez 3 x 25 méter). Az óra alatt összesen háromszor ismételte ezt meg! Tegnap volt más újdonság is, egy új terapeutánál, gyógytornásznál voltunk, múlt héten vizsgálták meg Pétert, és ennek alapján belevágunk ebbe. Nem ígértek semmit, hiszen régi a sérülés, de úgy döntöttünk, mindenféleképpen végigcsinálunk egy kúrát. Ez a módszer eltér a hagyományostól, egy speciális „manuális technika”. Én úgy értettem, hogy a hagyományos terápiák során passzív mozgást, mozgatásokat  végeznek, ami fontos, de  a sérülés, a bénulás miatt zsugorodott izmok és inak természetes szöveti állapotát ezekkel nem állítják helyre és a hiányzó mozgásokat sem indítják be. Kívülállóként ez speciális masszázsnak tűnt, a tegnapi kétórás kezelés során különböző testrészeken, különböző  testhelyzetekben (előredőlés, kar felemelése) Mónika keresett és talált rengeteg becsomósodott izmot, inat, ezeket próbálta meg fellazítani. Péternek néha fájt, néha ellazult, jólesett neki. Úgy gondoljuk, ez csak hasznos lehet!
Új szokást vezetett be Péter, reggelente tornászik! Ma arra mentem be hozzá, hogy fekvőtámaszokat csinált az ágyon!
Ma csak logopédia volt, és délután Péter már le is ment Dórival a Balcsira, hiszen holnap lesz a Surfbeach nyitóbuli! Tavaly ilyenkor még nem akart mutatkozni idegenek előtt, és a nyitásra nem akart lemenni. Most viszont nagyon várta ezt a hétvégét, egész héten izgult,  az időjárás miatt!

A reggel mindig izgalmas, mert Péter az asztalnál próbálja mozgatni az ujjait, és mindannyian drukkolunk, sikerül-e. Ma először eredménytelen volt a kísérlete, aztán egyszer csak sikerült! Hiába mondják a szakemberek, hogy ha egyszer ment, az már nem fejlődik vissza, azért ez a mindennapjaink izgalmához tartozó kísérlet.
Ma is változott a program, Csaba Laci vitte Pétert logopédiára a klinikára, ahogy azt már a múlt héten megbeszélték. (Peti szerint Laci kicsit bealudt az óra alatt, hihető a dolog, mert rám is hatalmas ásítozás tör minden alkalommal, kb. félidő tájt. Délután megbeszéltük, Laci azt mondta, csak kicsit becsukta a szemét, de figyelt!) Utána a TF-re mentek, úszni. Egész elveszettnek éreztük magunkat, különösen Gábor, akit csak nehezen lehetett lebeszélni arról, hogy elkísérje őket. És furcsa mód sikerült, nélkülünk is működött a dolog. Sőt, Péter az usziban háromszor is teljesítette az 50 métert gyorson, ezen kívűl még háton és mellen is úszott kb. 500 métert, bár az OORI-hoz képest nagyon hideg volt a víz . Gábor hozta haza Pétert, pihenés, ebéd, aztán jött Laci masszírozni, és most, ½ 7-kor érkezett Gelányi Laci.

Az úszás ma Gáborra maradt, mert Enikő külföldön lesz két hétig, Kata továbbképzésen van, csakúgy, mint Gelányi Laci. Bálint Éva és Ender Ági nem dolgoznak ma, mert nem járt a busz reggel egy kidőlt fa miatt. Így gyorsan átszerveztük a napunkat: úszás, arckezelés, és talán ismét egy Holistic Pulsing terápia?
Egy biztos, este 7-re megyünk a Kútvölgyi kápolnába (XII.kerület Galgóczy u. 49-51 – a Csipke utca sarkán), Dani emlékére lesz szentmise. Minyon ezt írta: „Tuti helyet kaphat a mennyországban, ha sokan elmegyünk. A Jóisten szereti azokat, akiket szeretnek, szóval gyertek!”

Pénteken nagyon érdekes volt a logopédia, új feladatokat is gyakoroltak. Péter is élvezte, szereti az órák hangulatát, ahogy Mária beszélgetésre ösztönzi, és mindig meglepi valami újdonsággal, töri a fejét, mit tehetne, mi segítene Péter tudásának visszahozásában. Délután Peti meg is kérte Csaba Lacit, egyszer menjen el ő vele, hogy lássa. Múltkor azt írtam, nincs látványos haladás, de éppen azt állapítottam meg, hogy Peti sokkal szebben jár.
Ezoterikus – lazítós szombatunk volt, az eső miatt úgy sem lehetett különösebb programokat csinálni. Szombaton délben Peti Tamáshoz ment, aki csaknem három órát foglalkozott vele, este pedig Brigi jött hozzánk, aki a Tibeti hangterápia művelője. (Amúgy belsőépítész, régi partnere Gábornak. Hangmasszázs alkalmával a tálak különbözõ testrészekre helyezve oldják az ottani izomgörcsöket, fájdalmakat, energiablokkokat, javítják a közérzetet, mélyebb légzést és ezáltal belső nyugalmat eredményeznek.)  
Péter kiegyensúlyozott, jókedvű napok óta, talán azért is, mert már csak az egyik gyógyszert szedi, a másik a „már nincs rá szükségünk, eldobott dolgok gyűjtődobozba” került. Ma éjjel nem tudtam aludni, és visszaidéztem, milyen volt az életünk egy évvel ezelőtt, pl. amikor Pétert az otthon töltött hétvégeken már hagytuk egyedül aludni. Ha éjjel ki kellett mennie, felült, feltette a válltartóját, a bukósisakot, felvette a papucsot, fogta a botot és kibotorkált. Ugyanez visszafelé. Időigényes, lassú, és mivel sokat kellett innia, egy éjszaka többször is meg kellett tennie. Először persze halálra aggódtuk magunkat, nehogy elfelejtse pl. a sisakot, vagy elessen, ezért az első pár éjjel először egyikünk a konyhában aludt a földön, hogy halljuk és figyeljük, hogy oldja meg, majd az emeleten az előszobában feküdtünk le. Aztán mivel nem volt gond, végre igazán egyedül hagytuk!

Eddig eredményes hetet tudhatunk magunk mögött. A haladás nekünk laikusoknak nem látványos, de a Péterrel foglalkozó szakemberek nagyon elégedettek!  
Hétfőn Bálint Éva a kognitív foglalkozáson dicsérte Pétert. Kedden logopédia volt, majd arckezelés és fodrász, Péter tüsire vágatta a haját. (És jó! Tette hozzá, amikor elolvastuk, hogy mit írtam. ) Szerda akupunktúra, majd vérvétel, nagyon elhúzódott. Hullafáradtan értek haza, és már meg is érkezett Gelányi Laci. A fáradtsága ellenére nagyon jól teljesített. Hétfő óta gyakorolják az Ördögoromban az emeletre fel- és lemenést is. Péter nagyon nem szereti ezt a lépcsőt, nem volt fent az emeleten hónapok óta. Laci azonban nem hagyja, az eredmény, Péter kapaszkodás nélkül is megtette az utat. Koraeste itt volt Pölös, aztán Péter átment Orsiékhoz. Mondanom sem kell, hogy Csaba Laci mindhárom nap jött, Péter mindig nagyon várja! Csütörtök: úszás, kétszer egymás után úszta át Peti a medencét! És délután egy új módszert próbált ki Peti, a Holistic Pulsing manuál terápiát. Nagyon jól ellazította, a baj, hogy tőlünk nagyon messze van, idegörlő és hosszú az út a városon át oda-vissza, és persze a délutáni csúcsforgalomban közlekedtünk. Jött Bánlaki Tamás, és késő este még Péter megszólalt: Járjunk! Így aztán megtették az egykilométeres háztömbkört Gáborral és Rozival.

Kognitív foglalkozás 1, Bálint Éva és Péter Kognitív foglalkozás 2, Bálint Éva és Péter

Pénteken a lovaglás után Péter pihent egy nagyot, este 9 után indult el Gáborral a TF buliba, nagyon készült rá! Jól érezte magát, sokáig kimaradtak. Szombat délután Dórival csináltak programot. Vasárnap családi nap volt az Ördögoromban. Közös ebéd, délután pihenés, aztán közös séta. Mire hazaértünk, itt volt Csaba Laci. Megmasszírozta Pétert, este TV-nézés, jöhet a következő, munkás hét!

Gábor és Péter, indulnak a TF-re Közös séta

Változatos volt a hetünk, vírusfertőzéssel kezdődött vasárnap éjjel. Orsi, Gabó után a mi családunk is elkapta, hétfőn le is kellett mondani a foglalkozásokat. Aztán keddtől ismét folyt a munka. Ami nagyon jó, Péter a Gelányi Laci foglalkozásán meg tudta emelni a jobb lábfejét! És tegnap már nekünk is meg tudta ismételni. Ez komoly koncentrációt, erőfeszítést igényel. A jobb kézujjait nem mindig sikerül megmozdítania, ettől meg is ijed, pedig minden szakember azt mondja, hogy ha egyszer sikerült, az már nem múlik el, de rémisztő amikor nem megy! Ma reggel ez is megint sikerült! (Minden reggel gyakorol az asztalnál!) Szerdán Dóritól busszal jöttek haza az Ördögoromba, ez jó sok gyaloglás, átszállás, de megcsinálták!  
A héten volt felülvizsgálaton az OORI-ban. Örültek a fejlődésének, azt mesélték, hasonló jellegű stroke után sokkal fiatalabb srác lényegesen kevesebbet fejlődött és valószínűleg Péter mostani szintjére sem fog tudni eljutni. Rengeteget számít Péter előétele, hogy használta az agyát, sportolt, szívós és legfőképpen töretlen akaraterővel dolgozik.    
Ma délelőtt a logopédián kaptunk használható ötleteket, hogyan tudja Péter a tapintást felhasználni a fejlődése érdekében: pl. különböző felületű tárgyak kézbevételével, az arc mindkét oldalának érintésével, simogatásával. Hideg-meleg zuhannyal pl. a lábon a hőérzetet, a változást megfigyelni. Most már hatvan percig tud koncentrálni az órán, ez nagyon nagy haladás! Most jönnek hazafelé a lovaglásból, nagyon élvezem, mondta a telefonba, különösen ma!

Azt látom logopédián, hogy Csűri Mari folyamatosan sokféle dologgal kísérletezik, keresi a kapaszkodókat, képeket, emlékeket, tudást, amitől újabb szavak, a régi tudás előjön Péterből. Ezért én is mindig azon gondolkozom, honnan – mivel tudnék Petinek segíteni, amitől esetleg beugranának régi emlékek, amelyek segíthetnének, pl. a beszédben. Ezért előkerestem régi gyerekholmikat, és találtam az eltett óvodásrajzok között egy kis leírást, hogy mit tudtak egy adott időben, pl. a Péter 1976. októberében. Felolvastam, jókat nevettünk. Mikor ott tartottam, hogy összefüggően, hibátlanul beszél – Peti megszólalt most egyáltalán nem… És nevetett! A humora a régi, egy re inkább ezt tapasztaljuk. Szombaton délelőtt pihent, aztán átjött Orsiékhoz (ők esküvőre mentek vidékre, és mi vigyáztunk a babára). Ide jöttek érte Minyonék, délután vizslakölyök nézőbe ment a csapat Miczek Zsófihoz. Este elment sétálni Dórival, és látott egy hullócsillagot. Telfonált, és mikor kérdeztem, volt-e ideje kívánni valamit, a válasza igen volt, de azt is mondta: nem árulom el. Reggel anyák napi verssel hívott fel! Aztán Tamáshoz mentek relaxálni. Ebéd, pihenés, mert este a csapat Dumaszinházba ment!

Kutyanézőben 1 Kutyanézőben 2