Ugy hallottuk, az elso onallo nap jol telt, kiveve az aramszunetet, ami miatt Dori es Peti logopedia utan nem tudtak bejutni a kapun. A tanulsag, a kis kertkapukulcsbol is kell masoltatnunk, ugyanis az egyetlent mi elhoztuk magunkkal. Tegnap delutan es este kemenyen probalkozott Peter – tobb kevesebb sikerrel – a pokerrel. Koszi Eszter a pokercsomagert! Egyebkent mi jol vagyunk, epp most jottunk el a milanoi nagybemutatok helyszinerol. Szep napot minden olvasonak, otthon, Vietnamban, ki hol olvassa!

Eddig jol telt a het, matol viszont – nekunk – nagyon izgalmas, mert Gabor elkisert Milanoba, most eloszor hagytuk otthon Petert. O nagyon orult, azt mondta menjunk maskor is, kapcsolodjunk ki. Hat allandoan otthon jar a fejunk, de biztos vagyok benne, hogy minden rendben lesz! Kicsit nehezen lesz olvashato ez a bejegyzes, mert a sajtoszobaban csak ilyen billentyut talaltam,es nincs turelmem beutogetni az ekezetes betuket. Gabor  nehezen szanta ra magat , hogy eljojjon, de belevagtunk. Azt hiszem mindannyiunknak jot tesz a kis elszakadas, illetve Peternek az onallosag. Persze nincs egyedul, ma Dori vitte el logopedia orara.

Jól indult a hét! Péter ismét nagyon fáradt, de szerencsére laza volt a hétvége, pihent, sétált nagyokat, TV-t nézett, tegnap délután először a családdal, aztán Dórival kirándult. Ma először kognitív foglalkozása volt, Bálint Éva nagyon dicsérte. Szerinte is rengeteget fejlődött az értése, a logikája, rövidebb történeteket olvastat Péterrel. Most – a feladatokon keresztül – kezdi megtapasztalni Péter humorát. Megnézte múlt héten a TV-ben a videót, jó, hogy látta, milyen is Peti valójában.
Aztán úszás következett, Gábor videóra vette, én csak sírdogáltam Peti úszása alatt (örömömben). Megpróbálok egy kis részt feltenni a blogba, remélem sikerül. Nem is hiszitek el, mennyi munkája, milyen erőfeszítése van benne Péternek! Otthon lejátszottuk az egészet, kivételesen Péter is nagyon örült, elégedett volt!

 

Töröltük a videót, hogy tudjunk képet feltölteni (2013.03.08.)

A jobb karját figyeljétek! Ez egy rövidített verzió, de a lényeg látszódik!
Utána még tornaórája volt Péternek az OORI-ban, amint hazajöttünk, kezdődött az ergó, és most Laci lazítja. Örült, hogy gondoltatok rá, üdvözletét küldi a vietnami csapatnak!
Közben kedd délelőtt lett, már hazajöttünk a logopédia óráról! Csűri Mari is megnézte a TV-felvételt (ennek nagyon örülök, hiszen meg akarják ismerni Petit a vele foglalkozó emberek!), a hangszíne, az orgánuma nem változott, mondta. Szerintünk sem! És odafelé gyönyörű kerek mondatokkal beszélgettünk!

Szerdán este Vujevits Jani és Bánlaki Tamás nagy örömet szereztek Péternek. Tudta, hogy szerda lévén jönnek hozzá, de arra nem számított, hogy vacsorázni viszik. Nagyon-nagyon örült!
Tegnap reggelinél Peti megmozdította a jobb kezén az ujjait. Megfogta a hüvelykujját, és a többi megrebbent. Gelányi Laci szerint ez jó jel, próbálgatnia kell, főleg reggelente, és ő is szeretné látni (meg én is, naná!).  
Tegnap unokás napunk volt, így úszás előtt sétáltunk egy jót a környéken, Gábor (a nagyapa), Péter, Gábor (a baba), Rozi a kutya és én. Később együtt is ebédeltünk, akkor már kiegészült a család Orsival.

És tegnap mentek Gáborral valahová, útközben arról beszélgettek, mennyi ideje teszik meg ezt az utat hetente kétszer. Peti megkérdezte, mennyibe kerül egy óra. Gábor megmondta. Péter elszörnyülködött, és kimondta az összeget, azaz fejben egy pillanat alatt kiszámolta!!!!!!!!

Ma délelőtt a logopédusnő kis számvetést készített a két hét tapasztalatairól. Már többször mondta a foglalkozásokon, hogy a szavak megvannak Péter fejében, de ki vannak fakulva. A tanulás nem olyan tanulást jelent, mint egy idegen nyelv elsajátítása, ezek a szavak előjönnek, és beépülnek a szókincsébe. Ezt tapasztaljuk nap, mint nap, egyre újabb szavakkal bővül a beszéde. Sokat jelent, hogy ha egy eseménydús képet néz, látja. Ugyan még nincsenek nyelvi eszközei, hogy szépen elmesélje, de érti, mi van rajta. Ragozott formában, szűkszavúan, de mondatokban válaszol. A fő fogalmi rendszerek stimmelnek. Egységet gond nélkül megért, lebontani nem mindig tudja szóban, ezért fordul elő, hogy időnként pl. más, rokonértelmű szót mond ki – pl. evőeszköznél kanál helyett kést. Van, ami egyszer megy, egyszer nem, nem éri meg bosszankodnia rajta! Fontos, hogy hangosan ki is mondja a szavakat! A lassúság ne zavarja! Legyen türelmes magával. Ha valamit nem tud, nem ért, megakad, kérjen segítséget, utána ismét tovább tud lépni. Aki beszélget vele, megvárja – kivárja őt. És volt még egy jótanácsa, ne csak tanuljon, gyakoroljon, hanem „örömködjön”, élvezze is, amit csinál.  És most előttünk egy pihenős, nyugodt hétvége.

Szombaton délben Péter, Gábor, Dóri, Zsófi és Csaba Laci kimentek Dunakeszire, ahol sokan vettek részt a Kite Big Air bulin. Jó volt a hangulat, szép az idő, jól érezték magukat, amint a képeken is látható.

Csaba Peter, 2010 februar 13. Dunakeszi

A csapat egy része Dóri, Zsófi, Péter, Zaránd Snejdy felvétele, Dunakeszi 02.13. Dunakeszi 2010. februar. A csapat


Estére tejfakasztó bulira hívták őket Zarándhoz – gratulálunk Csibinek és Krisztiánnak – ez is kedvükre való volt. Hazafelé következett az igazi élvezet, Zaránd karaoke taxit hívott nekik, végigénekelték az utat. Utána felhívott minket Péter, és mondta, hogy fantasztikus! Ma is ezt mesélte mindenkinek! Dóri szerint nemcsak hogy élvezte az éneklést, tudta a szövegek nagy részét is! Tamás ezek után várjuk a közös éneklést!
Nagy alvás következett, és ebéd után hatalmas séta a szép időben Gáborral. Aztán házi feladat, számolás, jól ment!

 

Zaránd szólt, hogy ma este „Légből kapott” címmel lesznek a Sport TV-ben régi és új kite-os felvételekkel. Nagyon készültünk, bár én tartottam is tőle! A baleset óta most először láttunk korábbi felvételt a TV-ben. Együtt ültünk a készülék elé. Jó, de egyben szívbemarkoló is volt nézni Pétert. Nekem kipottyantak a könnyeim – ez nem megy nehezen – de arról beszéltünk, milyen ügyesek voltak. Péter a bejátszás után öltözött, készült Dórihoz. Amikor elköszönt, annyit mondott: köszönöm. Mire én, mit Kisfiam? Erre ő: az egészet. Mondtam, hogy kibírjuk, és majd túl leszünk rajta egyszer! Időnk van! Amúgy, amikor este nekikeseredtem, Gábor azt mondta, inkább arra gondoljak, egy évvel ezelőtt örültünk, hogy hétvégére hazaengedték Pétert az OORI-ból, és tolókocsival cipekedtük fel a lépcsőn, hogy bejussunk a lakásba. Igaza van!
Ha valaki meg szeretné nézni, idemásolom az adásidőpontokat, Zaránd átküldte:
február 13., szombat, 07:45       SPORT2

február 20., szombat, 04:00       SPORT2

február 20., szombat, 19:30       SPORTM
február 21., vasárnap, 17:00       SPORT2

Vidák Lacinak köszönjük a spéci Tisza cipőket, Péter mostanában kezdte viselni őket.

Laci, Gabor, Gabor, Zarand, Peter

Tamas, Peter, Zarand

Hétfő a hét legfárasztóbb napja. Az OORI-ban volt három órája Péternek: 11-től kognitív,  megdícsérte Bálint Éva. 12-től úszás, Peti bemutatta a jobbkönyök víz fölé emelését, aminek Enikő és Kata nagyon örült, Mészáros Éva is lement megnézni! Kis ebédszünet következett, majd kettőtől torna volt Ender Ágival, aki hosszú idő után foglalkozott most Péterrel, és szerinte sokat fejlődött. 16.30-tól ergo volt, már otthon. Gelányi Laci is elégedett volt, és szerinte már nem kell viselnie a válltartót, azaz megerősítette Dányi Misi észrevételét. Így a jó drága pénzen vett Otto Bock vállemelőt (erre nincs TB támogatás, pedig nagyon hasznos lenne mindenkinek!) eltettük a „felejtős segédeszközök” közé, és mondanom sem kell, egy percet sem szomorkodtunk miatta!
Kedden a Balassában volt logopédia. Valamelyikünknek be kell ülnie az órára, hogy lássuk, mit kell gyakorolni otthon. Jó volt látni, mennyit haladt már. Persze ezt Péter nem egészen így látja, őt nagyon elkeseríti, milyen sok megoldandó feladat van még előtte! Pedig ma például az volt az egyik házi feladata, hogy eszperantó kifejezésekhez kellett a megfelelő szót beírnia, pl. kenyeret keleszt – ő beírta, hogy élesztő, vagy perek helye: bíróság! Számunkra ez fantasztikus előrelépés! Ő viszont elkeseredett, hogy a számolás nehezen megy, ez volt a másik házi, de már itt is „komoly” műveleteket kell megoldania, háromjegyű számok összeadása, kivonása a lecke. Délután jobb kedve lett, mert az ergo-s foglalkozáson új mozdulatsor gyakorlását kezdték el, egyelőre persze az elektromos stimuláló gép segítségével, mégpedig egy kisebb tárgy megfogását, felemelését és elengedését jobb kézzel. Mérföldkőhöz érkeztünk! És most már itt a Csaba Laci, aki fáradhatatlanul jön, és nem csak lelazítja Petit, hanem fel is vidítja minden alkalommal. Megjött Zaránd, beugrott Gábor (bár ebben a szilvásgombócnak is lehetett egy kis szerepe), valamint szerda lévén várjuk Bánlaki Tamást. 
Danikám, Péter azt kérdezi, mehet-e ő is a tavaszi gyógyulási kerti partira? Szorítunk!

Eltelt az első otthoni hét, nagyon kellemesen, sok-sok örömmel, sikerélménnyel! Péter részben egyedül volt Gáborral, mert 3 napig nem voltam itthon. (Jók, hasznosak ezek az utak, de bevallom, nagyon sok energiámba kerül a megvalósításuk. A baleset óta a minimumra szorítom a szakmai eseményeken való részvételemet, mert egyszerűen képtelen vagyok kimozdulni otthonról, úgy ott lenni, beszélgetni emberekkel, mintha mi sem történt volna. Az utolsó pillanatban mindig találok valami komoly kifogást, és a legtöbbször otthon maradok. Viszont ha elutazom – főleg, ha meghívnak, ezt nem tehetem meg. Hihetetlenül nehéz végigcsinálnom egy-egy ilyen napot, utat, mérhetetlenül sok erőt vesz ki belőlem, de dolgozom rajta, hogy változzak!)
Mivel Péter itthon van, több szabadidő-programot lehetett beiktatni, egyrészt hét közben is, másrészt a hétvége „foglalkozásmentes” marad, egyedül Tamás marad vasárnapra, de sajnos nem találunk máskor időpontot.   
Visszatérve a Senior „edzésen” tapasztalt könyökkiemelésre, Katona Enikő (az úszóterapeuta)azt mondta, ez már érett, várható volt! Efeletti örömében, Péter elment csütörtökön Dóriékkal is uszodába. Nagyobb önállóságot élvez, kicsit bele tud folyni a normális életbe. Volt vásárolni Gáborral, ezt is élvezte. Valamelyik nap egyedül volt itthon, amikor a Gábor telefonált, hogy mindjárt hazaér, Péter mondta, hogy már eszik. Keresett a kamrában elemózsiát, valahogy vágott belőle és már lakmározott, mire Gábor megérkezett. Pénteken a gyógytornán azt mondták, olyan szépen alakul a válla, hogy már nem kell mindig viselnie a válltartóját, előbb – utóbb „bemelegszik”, és már magától a helyére, jó pozicióba ugrik a válla. Szombat délután elment Dórival Csömörre, megnézte, ahogy lovagol, aztán elmentek ebédelni Gáborral, és koraeste kettesben vártak Ferihegyen. Illetve Gábor kint maradt a kocsiban, Péter egyedül lement a mozgólépcsőn – még egyedül sosem használta! – és várt a kijáratnál! Mind a ketten nagyon meghatódtunk! Péter 2008 őszén volt utoljára kint, amikor elutazott Brazíliába (A hazajövetelkor külön bejáratokon, mentővel, hordágyon fekve hozták.) Nagyon – nagyon jó volt így megérkezni, hogy örömmel, mosolyogva, sok jó hírrel fogadtak!

Szépen alakulnak az otthoni programok. Lassan összeáll, mikor milyen foglalkozásai lesznek Péternek. Kiss Kati és Mészáros Éva ajánlottak logopédust (Csűri Mari, Klinika), tegnap nála voltunk, elvállalta, hogy hetente kétszer mehet hozzá Péter, ennek nagyon örülünk! Így heti három logopédia, egy kognitív, két úszás, három ergoterápia, három gyógytorna, egy lovasterápia – egy akupunktúra lesz. Több foglalkozást sikerült úgy szervezni, hogy kövessék egymást az OORI-ban, van, ami az Ördögoromban lesz, de azért jó sokat kell utazgatnunk is. Majd kialakul, mikor melyikünk viszi el Pétert. Jövő héttől majd igyekszünk megosztani a feladatokat, sajnos (?) én most három napra megint elutazom, Gáborra marad minden.
Úgy gondolom, jó, hogy így alakult, hogy hazajött Péter, remélem Péter is így érzi. Tegnap este Dórival és Gáborral elmentek este az Irhásárokba sétálni, persze már sötétben, izgalmas volt! Szerda egy könnyebb nap, csak délután volt ergo, így amikor szerda lévén megérkezett Bánlaki Tamás és Aklan Gyuri, jókedvűen kezdtek el a Wii-vel játszani. Este pedig hosszú hónapok után először Peti lement a Kondorosi útra Gáborral a senior edzésre. Nagyon elégedetten jöttek haza, jól sikerült az úszás, gyorson különösen (már a jobb könyökét is kiemelte a vízből), Csaba Laci is megdícsérte.

Gelányi Laci „készített” Péternek speciális kanalat és villát pénteken, és Peti még aznap elkezdte gyakorolni a használatukat. Nagyon nehéz, és küzdelmes az evés, meg kell küzdenie minden falatért, de öröm is, hogy már jobb kézzel tud próbálkozni.Szorgalmasan gyakorol!

Az első falatok, végre jobb kézzel!

A hétvégén élveztük a hóesést, nagyon szép lett a kert, bár Gábor kicsit elfáradt a folyamatos hóhányásban. Gödöllő is elmaradt szombaton, nem mertek nekivágni az útnak. Szombaton Peti felhívta a papáját, a másik szobából. Az volt a trükk, hogy jobb kézzel próbálta tartani a telefont! Tegnap délután Petit Minyon vitte Filep Zsuzsi szülinapjára, jól érezte magát, nagyon finomakat ettek.
Február 1. Megkezdődött az otthoni életünk. Alakul a heti órarend, ma délelőtt az OORI-ban volt kognitív foglalkozás, délben ugyancsak az OORI-ban úszás. Hazajöttek Gáborral, ebédeltünk, és már itt is volt Gelányi Laci, kezdődött az ergoterápia. Aztán érkezett Csaba Laci, megmasszírozta Petit, kis pihenés, és indultunk Cselényi Boldizsár (Péter unokaöcsse) születésnapját köszönteni. És már vége is volt a napnak. Korán lefeküdt Peti, mert reggel megyünk egy logopédus szakemberhez.