A pénteki logopédián – újfajta feladatokat kapott Péter. Több új szót, mondatot hallottam tőle, amikor képekről kellett mesélnie, pl. most jött a világra, egy Chaplint ábrázoló képről: régen meghalt, néma és mutatta a lábát, hogy furcsa. Előfordult, hogy az egyik feladatnál új szót használt, és felismerte, hogy ezt nem a már használatos szókincséből vette elő, hanem beugrott, Csűri Mari szerint ez jó.


Logopédia Csűri Máriával

Az odaút alatt azt mesélte, hogy amikor jöttünk haza Brazíliából, érthetetlen volt számára, hová megyünk, miért. Nem tudta mi az a Brazília, hol van, hova repülünk ennyit, stb. Nekem meg az jutott eszembe, mennyire fel sem tudjuk mérni, milyen szörnyű lehetett ennyire kiszolgáltatottnak lenni, illetve így bezárva lenni önmagadba, és hogy képtelen vagy megkérdezni azt, ami foglalkoztat, aggaszt, amiben bizonytalan vagy, amiben segítségre szorulsz! Istenem, de jó, hogy ezek az idők már régen mögöttünk vannak!
Egyébként útközben felismert autómárkát, mutatta és mondta, hogy Polski Fiat. Talán van, aki kevesli ezeket az eredményeket, de mi annyira boldogok vagyunk, úgy tudunk örülni minden új szónak, ragnak, mondatnak, apró mozdulatnak!!! Tavaly, hosszú hónapokon át Csaba Laci naponta végigkérdezte Pétertől a családtagok nevét, és bizony nagyon ritkán tudta kimondani. Feszülten figyeltünk, és reménykedtünk, most – hátha… Ha nem ment – ez volt a jellemző – a Laci úgy tudta tréfával elütni a dolgot, hogy még nevettek is rajta, hogy ne maradjon rossz emléke, és másnap merje újra megpróbálni! 
A péntek éjjel nyugtalanul telt (na nem Péter miatt)! A Rozi egész éjjel nyűszített, vacakolt, úgy tűnt, valami baja lesz. Reggel feltűnt, hogy az előszobában a lépcső alatt sertepertél, szimatol, és kezdtünk valami büdöset érezni. Délelőtt Gábor nekiállt kipakolni a lépcső alatti részt, és a cipős polcon, a cipők között talált egy még élő sünt. Nyilván a kutya oda dugta el, mert el szoktuk tőle venni, ha hoz nekünk ajándékba egyet-egyet. A képen azt nézik, él-e még.

A cipők között megtalált sün A cipők közé dugott sün

Szombat délután Péter nekiállt mosogatni! Utána leszaladtak a Velencei tóhoz, nagyot sétált, majd este színházba ment Dórival. Viszont vasárnap egész nap pihent, annyira fáradt volt. Az utolsó pillanatban lemondta Zsuzsi és Balázs after party meghívását is, pedig nagyon készült rá. De a választás végeredményét kivárta, skandalum mondogatta a hosszú várakozás alatt.