Síelés, 2016. március

A Facebook-on találtam egy símozgást segítő eszközt, egy síszimulátort, ráadásul anyáék közelében. Húsvét előtti héten, pénteken elmentünk apával, és kipróbáltam. Először nem akart elindulni, később belejöttem. Nem volt könnyű, de a végén már jókat csúsztam. 1,5 óra hosszat voltam.  A legvégén rövid ideig úgy éreztem a lábamban, mintha sosem lettem volna stroke-s, mintha újra egészséges lenne a lábam. Nagyon élveztem, jól megizzadtam, de örömmel hagytam abba. Legközelebb is megyek!

Szerdán Gabónak családi szülinapi bulija volt, ami egyben névnapi buli is volt, hiszen Gabón kívül apa és a bátyám is Gábor. Gabó aranyos volt! Orsi finom pizzát sütött, és a torta is ízlett mindenkinek.

Csütörtökön apa és én elindultunk síelni Orsiékkal, Ausztriába. Késő este érkeztünk meg, jó fáradtak voltunk. Másnap délelőtt felhúztuk a sícipőt, és mentünk a hegyre. Eleinte kicsit nehezen ment, de a nap végére belejöttem. A 4. nap már úgy végigmentem a pályán, hogy csak 3 x álltam meg, előtte még 10-szer, 12-szer kellett megállnom. Régebben a jobb lábam mindig remegett, most nem.

Megpróbáltam 2 síbottal is síelni, lassabban és bizonytalanabban mentem, nehéz volt. Apa csinált egy videót rólam:

Utolsó este Gábor sítúra-lécre (fóka) állított, amit a ház melletti havon ki is próbáltam. IMG_0300 IMG_0301IMG_0303 IMG_0304Jövőre nagyobb túrát is szeretnék csinálni!  Kedden jöttünk haza, holnap ismét munka.

Nagyon örülök, hogy apa ismét rám áldozta az idejét, végig velem volt és segített, szurkolt nekem, videózott és fotókat csinált. KÖSZÖNÖM!

IMG_0298 IMG_0299

Az első tavaszi vagy az utolsó téli kirándulás: Aggtelek, Jósvafő, Szádvár, Szendrő, Miskolctapolca

10341588_10207646491134042_4933705283843789569_nZsuzsi: Úgy döntöttünk, hogy a március 15-i extrahosszú hétvégét egy kis országjárásra használjuk fel. Szombaton még készülődtünk, otthon rendezkedtünk, sütöttünk, szállásra vadásztunk, majd vasárnap útnak indultunk Aggtelek felé. Bár nem volt meleg, mégis csodás időnk volt.

Szerencsére 15:00 előtt sikerült megérkeznünk Aggtelekre, ahol a Baradla-barlang rövid túráján részt tudtunk venni. A barlang bejárata a gigantikus 50 m-es sziklafalnál található. Nagy csoport várakozott már indulásra készen. A barlangi túra kb. 70 perces volt. Mesés látványban volt részünk: cseppkövek, cseppkőoszlopok, barlangi patakok (Styx), denevérek…

A túra után felmentünk sziklafal tetején lévő kilátóhoz. Pihentünk és megcsodáltuk a tájat. A vacsorát a barlang bejáratánál lévő étteremben költöttük el, majd stresszlevezetést gyakoroltunk egy kis kiáltás-terápiával 🙂 (a helyiek és a turisták nagy örömére 🙂 )

A szállásunk Jósvafőn volt. Mivel térerő hol van, hol nincs, de leginkább nincs, ezért némileg kalandos volt a nyaraló megtalálása. Másnap korán reggel felébredtünk, ezért úgy döntöttünk, hogy már a 10 órás barlangtúrán részt veszünk. Ezúttal a vörös-tói barlangbejárathoz mentünk, és nekivágtunk a 2 órás középtúrának.

00 10251926_10207646491814059_2835193488303529088_nAz út során mintegy 600 lépcsőfokot másztunk meg: rögtön a bejárattól lefelé több mint 200-at, a leghatalmasabb cseppkőóriáshoz pedig 178 fokot felfelé és lefelé 🙂
Gond nélkül haladtunk, Peti lába nagyon sokat erősödött, ezért nem okozott gondot sem a lépcsősokaság, sem a csoport tempója. Nagyon büszkék voltunk erre.

A barlangokban a turistautak és a világítás nagyon jól kiépítettek. A remek akusztikának köszönhetően koncertterem is található a Baradla-barlangban. A barlangászok a tájékozódás miatt számos cseppkőalakzatnak nevet adtak, így találkoztunk többek között a pisai ferde toronnyal, Zeppellnnel, török mecsetekkel és a szultánnal, krokodilokkal és a Piétával (egész világjárás lett az útból 🙂 ).

Délután a Vörös-tónál sétáltunk, csodáltuk a tavaszi erdőt és a gyönyörű vizeket: a Vörös-tót és a beleszaladó patakocskákat, a Jósva-forrást, valamint a kis mesterséges vízesést. Jósvafőt is körbejártuk, meglátogattuk a helyi lovas parkot, ahol a hucul ménes lovaival barátkoztunk. Szinpetriben megnéztük a világ legnagyobb könyvét, valamint a helyi könyvnyomtatás történeti kiállítást, valamint a papírmalmot. Utána Szádvár romjaihoz kirándultunk. Mivel a nap már lenyugvóban volt, nem sok időnk maradt a bámészkodásra. Szerencsére még a teljes sötétség előtt visszataláltunk az autóhoz. Ismét Aggteleken vacsoráztunk (főleg azért, mert a környék nem bővelkedik éttermekben), majd visszatértünk a szállásra.

Március 15-én arra ébredtünk, hogy kb. 5 cm hó hullt az éjjel. Fenséges volt a táj, és így legalább azt is láttuk, hogy télen hogyan fest a környék. Mivel az idő nem ígérkezett túl kegyesnek, ezért úgy döntöttünk, hogy a további kirándulás helyett fürdőzéssel töltjük a napot. A Miskolctapolca felé vezető úton azért még megálltunk Szendrőn, hogy megnézzük a várromot, pontosabban a teljesen hiányzó romokat, mert a várnak csupán a körvonala látható egy emlékmű mellett a dombon.

A hazaút előtt még meglátogattuk Miskolcon a Lódi-családot. Lódi Gyuri, Petra és Zsuzsi a párjával fogadott bennünket. Jót beszélgettünk, majd hazaindultunk.

Remekül éreztük magunkat, bár a másnap kezdődő munkahétre nem annyira voltunk kipihentek 🙂

Peti kéztréner videó és képek

Úgy látszik mostanában színházi programok jönnek, mert megint láttunk egy darabot. Egy cseh író érdekes játékát láttuk a Tháliában, Hétköznapi történetek címmel. Jó színészek, Pindroch Csaba – SUPolt az OORI-ban velem, versenyeztünk is, Szabó Győző, Molnár Piroska szerepeltek. Az első rész jó volt, a második kicsit unalmasabb.
Anyáék elköltöztek az Ördögoromból. Mindenki sokat dolgozott, különösen anya és apa. Egyelőre Csaba Laciéknál laknak egy hónapig, de a cuccokat már a Budaörsi ház pincéjében helyezték el.
Csütörtök este a sri-lankai csapat összejött a Bálnában egy étteremben. Jókat beszélgettünk, és nevetgéltünk, felidézve a kinti emlékeket.
Továbbra is csinálom a MOM-ban a kondit, érezhetően jobban vagyok. Kezd visszaépülni az izmom, egy héten 3 x 1,5 – 2 órát gyakorlok. A videót a telefonommal csináltam:

Voltam megint fonalbeültetéses akupunktúrán is, ami szintén segít a mozgásban. Zsuzsi mamája itt volt, ismét elmentünk együtt a Széchenyi fürdőbe, mindenki jól kilazult, Zsuzsi már a vízben elaludt, én a parton aludtam egy jó félórát, a zsivaj ellenére. Apával továbbra is járok úszni, heti 2-3 alkalommal, ahol Ildi vízitornát csinál nekem, jól átmozgat.

2016 03 11 MOM video egyben_2016 01 24 Sri Lanka 2016 03 11 MOM video 20160226_131151 20160226_134101 20160226_134111 20160226_135320 20160226_135334