Javuló olvasás, Pásztó, őszi SUPolás

Bajon voltunk búcsúban Zsuzsival 3 hete. Olyan volt, mint a Vidámpark. Sokan voltak. Kb. tízféle hinta volt, én is kipróbáltam egyet. Sokfelé forgott, Zsuzsi szerint a végén zöld lettem. A többiek nem ültek fel velem.
Október 5-én volt apa szülinapja, beszaladtunk az Ördögoromba, több részletben ünnepeltünk.
A gyerekektől – Lackótól, Gabótól elkaptuk a fertőzést, mindenki beteg volt pár napig, Gabó iskolába sem járt egy bő hétig.
Bálint Éva azt mondta, hogy folyamatosan, jól olvastam hangosan, belejátszhat a Tomatis! Múlt csütörtökön fejeződött be a „kúra”.
Egy hete almaszüret volt az Ördögoromban, megint jó sok alma termett, 4 rekesz lett.
Pölös itthon volt a héten, találkoztunk hármasban, éjjel kettőig beszélgettünk.
Csütörtökön este Zsuzsival elmentünk Győrbe a szüleihez. Pénteken továbbutaztunk Lipótra. Ásványrárón megálltunk egy halászlére, finom volt. Utána a lipóti termálfürdőbe mentünk, klassz volt, jól kilazítottuk magunkat. Lipóton aludtunk, Zsuzsi apukájának volt a szülinapja. Az idő, a táj gyönyörű volt. És elmentem egy utolsót SUPolni a helyi tóra, jól ment, bár a lábam belógott a vízbe, ami kicsit hideg volt.
12394381_10206976864873804_104728768_o
Szombat délben jöttünk haza, Minyon és Sümi esküvőjére voltunk meghíva. A buliban kettőig táncoltunk, limbóztam is. Gyalog mentünk haza a Barabás Villából.

Pénteken apa és anya Csaba Laciékkal Pásztóra utaztak. Csaba nagyapa posztumusz kitüntetést kapott a pásztói önkormányzattól 56-os tevékenységéért. A díjat Dömsödi Gábor polgármester adta át. Nagyapa tanítványai és a Magyarok Világszövetségének helyi tagjai egésznapos programot szerveztek nekik. Történeteket meséltek a tanárjukról és api ötvenhatos tevékenységéről. Neki köszönhető, hogy nem volt vérengzés, bosszúállás Pásztón.

 

 

 

20151023_145336

Költözés – Tomatis terápia

Tomatis terápia és puzzle

12162129_10206651659183865_623992326_o 12164626_10206651659223866_1706534841_o 20150925_214823

Elnézést, régen nem jelentkeztünk, nagyon sűrű napjaim voltak, mivel nem volt autóm, sokkal több időbe telt az utazás, fáradtabb voltam, ráadásul a Naphegyen még nincs internet.

Szeptember közepén Esztónál szüreteltünk, Zsuzsival náluk is aludtunk, anyáék pedig Gáborkáéknál Tihanyban. Mézédes a must, én is vittem haza, azt hittem, egy hét után alkoholízű, de nem. A Toyotával, apáékkal mentünk mi is, mert az Opel még mindig rossz. Péntek este Zsuzsival SUPoltunk, csendes, sima volt a víz. Szombaton a szüret után Benson Marci és még mások is kipróbálták az SPK4-et és a RACE-t, ügyesek voltak.
Másnap átvettük a lakást a Naphegyen a bérlőtől. A konyhabútort kicsit lelakták, apa ígérte, hogy hoz asztalost és kijavítják. Anya mondta, hogy festessünk ki, Orsi a mázolást is javasolta. Így a festők dolgoztak majd egy hétig, mi Zsuzsival egész héten pakoltunk a Nagyszebenben, anya előkereste az Ördögoromban a garázsban tárolt cuccaimat – edények, háztartási gépek, stb, elmosogatta, újracsomagolta őket.

Közben apával elintéztük a jogsit, de még mindig nem volt kész az autóm!

Szeptember 26-27-én, szombat-vasárnap költöztünk. Apa a Toyotával, Gábor egy furgonnal többször fordult. Volt, amit az Ördögoromba, volt amit egy raktárba, a legtöbb holmit a Gellérthegybe vitték. Zsuzsinak el kellett utaznia, anya takarított.
Nagyon jó érzés volt visszaköltözni, élvezzük! Egy perc alatt megszoktam!

Hétfőn elkészült az autó is, elég drága lett az alkatrész sajnos!
Múlt hétvégén a Velencei tavon szerveztünk nyárbúcsúztató túrát. Most is jól sikerült, pedig csak két nappal korábban hirdettük meg.
Többször voltam mostanában apával úszóedzésen.
Szerdán a Széchenyi fürdőben voltunk Zsuzsi anyukájával, aki itt volt Pesten pár napig, segített Zsuzsinak pakolni.
Este kocsmában voltunk Gáborral, a Naphegyről jó közel volt!

Csütörtökön 2 hetes TOMATIS-terápiát kezdtem, napi 2 óra, két héten át, szombat-vasárnap is.
Zsuzsi találta ezt a lehetőséget, még tavasszal. Érdekesnek tűnt, elmentünk megnézni, megcsináltam a tesztet is. De kiderült, akinek epilepsziára való hajlandósága van, annak nem ajánlott. Így elvégeztettük nyár elején az ehhez szükséges EEG vizsgálatot, és negatív lett! Ez megnyugtató minden szempontból! Már ezért megérte!
Mindennap kellett volna menni, és mivel nagyon messze voltak, őszre halasztottam. Most kiderült, Budaörsön is nyitottak „rendelőt”, így most odajárok. Amíg a fülhallgató a fejemen van, vagy alszom, vagy játszom, elkezdtem egy nagy puzzle-t kirakni. Tetszik az egész!

Egy kis összefoglaló arról, mi ez a Tomatis terápia:
A dr. Tomatis által kidolgozott módszerek alapján végzett tréning az agyvérzés utáni rehabilitációban azon betegeknek tud segítséget nyújtani, akiknek a mozgás, kommunikáció, beszéd és hangképzés terén vannak problémáik, illetve egyensúlyi, tájékozódási gondjaik vannak.
Elméletének kiindulási pontja az a tény, hogy az emberi szervezet minden izmát a vesztibuláris rendszer irányítja, ennek egyik fontos része az egyensúlyi szerv, mely a fülben helyezkedik el. A fül és az egyensúlyi szerv stimulálása a vesztibuláris idegrendszert is élénkíti, így kihat a mozgásra, testtartásra, beszédre, térérzékelés és egyéb készségekre. Hanghullámokkal stimuláljuk a fület és a vesztibuláris rendszert. Ez általában az izomtónus változását eredményezi, a finommozgás képessége, a járás összképe fejlődik. Javul a kommunikációs hajlandóság és képesség. A rosszul hallott frekvenciák észlelésének stimulálása révén javul a beszédkészség. A tréning közvetlen összeköttetést alkot a kommunikáció és a hallásészlelés között, ami javítja a hallás-, figyelemképességet, a beszédhang, beszéd, nyelv, mozgás és testtartás feletti uralmat.