Tegnap volt először Péter talpmasszázson, Éles Csaba vitte el, ez a kúra az ő szülinapi ajándéka. Aztán este egy érdekes programot javasolt Péter nekünk és a kite-s csapatnak is. A hét elején olvasta valamelyik újságban, hogy érdemes az eget fürkészni, mert a Jupiter ezekben a napokban az átlagosnál is fényesebb (1963 óta nem volt ilyen közel a Földhöz és 2022-ig nem is lesz). A Jupiter közelsége jót tehet a hangulatunknak, ha szakítunk pár percet arra, hogy megcsodáljuk az esti, éjszakai, sőt akár a hajnali égbolton. Ezért aztán este Gáborral csillagnézőbe indultak. A Gellérthegyen, a Csillagvizsgálónál kötöttek ki, de bemenni már nem tudtak. Viszont megbeszélték, hogy mivel 21. a következő fontos időpont, (21-én a Jupiter szembenállásban van a Nappal), ezért szerda este visszamegyünk.

Így is történt, sokan eljöttek, sajnos nem volt teljesen felhőtlen az ég! Nekem azért kis csalódás volt, még sosem jártam itt, valahogy másra, nagyobbra számítottam, de azért érdemes volt belenézni a nagy távcsőbe (a magyarázatról lekéstem), majd a teraszon a kisebb, kézi „gukkerbe”. Ezzel is meg lehetett találni a Jupiter 4 apró holdját. Mi viszonylag hamar eljöttünk (elnézést mindenkitől), de le kellett mennünk, és utána Péter már nem mászott vissza a tetőre, így csak telefonon köszöntünk el Minyontól.

Ezt olvastam ma, talán hasznosabb lett volna a látogatás előtt megtennem: A Jupiter, a bolygók királya, mindig fényes, mert a legnagyobb bolygó a Naprendszerben, ezért is kapta minden kultúrában főistenek neveit (a modern csillagászatba a római elnevezés került be). Sokkal nagyobb, mint a Föld: ha a Föld felszínét „lenyúznánk”, és „felszegelnénk” a Jupiter felszínére, akkor ott egy akkora területet foglalna el, mint a Földön India. A fénye milyen nyugodt! Nem vibrál, nem hunyorog, mint a csillagoké. A jelenség magyarázata az, hogy a bolygók közelebb vannak hozzánk, ezért – bár szabad szemmel pontszerűnek tűnnek – egy nagyobb felületről érkezik róluk a szemünkbe a fény, mint a távoli csillagokról, és a vibrálások kioltják egymást.