Csaba Anikó: Petiék szombaton Ági szüleivel voltak baráti vacsorán, reggel korán keltek, és jöttek Tihanyba. Mi már pénteken este lementünk. Házassági évfordulót ünnepeltünk (a miénket, nagy, kerek szám, :-),). Szerettem volna áldást kapni, ahogy a 25. éves évfordulón is volt, logikusnak tűnt, hogy ezt az apátsági templomba beszéljük meg. Orsinak jutott eszébe, hogy meghittebb lenne, ha a sajkodi, hivatalosan az újlaki (volt rom) templomba mennénk. Nagyon örültem már a lehetőségnek is, és sikerült is mindent elrendeznünk. A Gáborkáékat eskető Félix atyával beszéltem meg, hogy az Apátsági templomban meghallgatjuk a 10-es misét, és utána megyünk a sajkodi „kis” templomba. Mire odaértünk, már ott voltak Orsi szülei, Laász Kati és Szumega Rudi feldíszítették a templomot, égtek a mécsesek, gyönyörű virág várt minket. És együtt volt a család! Ennél belsőségesebb, szebb ünnepet nem is kívánhattunk volna!
Utána Katiékhoz mentünk Sajkodra „egy koccintásra”, aztán ebédelni. Köszönjük mindenkinek!
Az ünneplés után még lementünk a tihanyi Yachtkikötői strandra, ahol Peti kipróbálta az új deszkáját és a vitorlát. Nagyon nagy forgalomban, külön-külön araszolgattunk haza. És most sok-sok családi kép a fantasztikus hétvégénkről. Nem tudom, mit rontottam el, hogy eyik kép kisebb, a másik nagyobb, így sikerült:

Peti és Dóri Betöltöttük a negyvenet! A család A kápolna belülrőlA családunk! Orsi, Lacika Apa, fia Koccintás Apa ölében Üldögélés Végre vízben Gabó, autókra vár! Yachtkikötő

Az újlaki (volt rom) templom: az Apáti templom  „már nem rom”, mert 1999-ben közadakozásból gyakorlatilag újjáépítették. Így jelenlegi állapotában azért is érdemes megcsodálnunk, mert láthatjuk, milyen volt anno a többi ma is romban lévő Balaton-felvidéki elpusztított kis templom. A téglalap alakú XII. századi román stílusú templomnak négyszögzáródású szentélye van, hajója szélesebb és magasabb, mint a szentély. Belülről még meghatóbb. Történetéről annyit, hogy a tihanyi-félszigeten hajdan három településből a kettő Árpád-kori község – Újlak és Apáti – a török időkben elpusztult, helyüket és emléküket egy-egy templomrom őrzi. (Az újlaki már szerepel a Balaton 1000 csodája között!)
A templomocskát a 71-es út mellett találjuk a Sajkodi leágazás közelében. Elvben a sárga, valamint Tihany felől a piros kereszt jelzés is ide vezet. A Balatoni bringakörúttól 60 m-re a növényzet között láthatjuk meg.

2 thoughts on “

    • Sziasztok!

      Nagyon szép évfordulótok és családotok van amihez szívból gratulálok és legyen így még negyvenig.

      Szeretettel Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .