“Sohasem veszíthetjük el, amiben egyszer örömünket leltük. Mindazok, akiket mélyen szeretünk, részünkké válnak.” (Helen Keller)

Péter ismét fárasztó, de nagyon eredményes hetet tudhat maga mögött. Minden foglalkozás után telefonon szokott bejelentkezni, már a hangjából érezni lehet, hogy sikerült. Ezen a héten mindig elégedetten telefonált, ő is érzi, hogy óráról órára fejlődik, halad előre. Bár mindig hozzáteszi, hogy sajnos lassan.  
Jól sikerült a kognitív óra hétfőn, a logopédia foglalkozásokon is egyre nehezebb feladatokat oldanak meg. Képek alapján történeteket kell mondania, elmesélni mit lát. Ez nehéz, egész más, ha ő akar mondani valamit, és ha feladatként kell beszélnie! A múltkor Csűri Mari jelzőket sorolt fel, és Péternek az ellentétes szavakat kellett kimondania, most pedig ikerszavak párjait. Nagyon jól ment! A héten többször is dicséretet kapott! A passzív szókincse a régi, egyre újabb és újabb szavak, kifejezések buknak elő az órán is, ezek aktivizálásán dolgoznak. Most már a leggyakrabban kerek, ragozott mondatokban beszél, persze még gyakran elakad, ilyenkor elkél a segítség. A logopédiáról tudok a legtöbbet írni, mert ott bent ülök, hogy halljam, mit csinálnak, jegyzetelek, és így tudom, hogy otthon mit kell gyakorolnunk. Közben sokszor eszembe jutnak az egy évvel ezelőtti órái Mészáros Évával, amikor megrémülve ültünk Gáborral. Az órán szembesültünk azzal, hogy Péter mennyi mindent nem tud. A velünk való mindennapi kommunikációban ez sosem derült ki. Akkoriban ezt úgy éltük meg, hogy egyre csak bővül a „hiánylista”, fogalmunk sem volt az aphásiáról, erről az alattomos, láthatatlan, számunkra érthetetlen, megfoghatatlan dologról. Hiába mondta Éva, hogy ügyes volt, elképzelhetetlen volt számunkra, hogy fognak a hiányzó fogalmak, tudás visszajönni.  Így tiszta szívből tudok örülni, hogy ezek az idők már elmúltak, haladunk!   
A többi foglalkozásra Gábor viszi, a kettejük elbeszéléséből tudom, mi történt. A pénteki ergó-n ismét az otthoni eszközökkel (megfogás, elengedés) gyakoroltak. Gelányi Laci szerint segít és hasznos minél több fajta, különböző alakú,  felületű tárgy megfogása. Ezen a héten – sajnos – Gödöllő költözés miatt kimaradt, reméljük, hogy hamarosan folytatódhat az ottani  munka. Helyette Péter kedden is ment az OORI-ba Ágival tornázni. Pénteken délután Fóton lovagolni volt, a jobb idő beköszöntével reméljük, ez rendszeres lesz. Már nagyon készült rá, és utána azt telefonálta, hogy fergeteges volt! Hullafáradtan értek haza, kezdődhet a hétvégi lazítás.

1 thought on “

  1. ma este is boldogan megyek aludni ezekkel a jo hirekkel es fergeteges eredmenyekkel!a kemeny, kitarto munkanak egyre tobb gyumolcse es orome van!de jo!puszi, szonja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .